Surdej – hvedebaseret

By : | 1 Comment | On : 16. marts 2016 | Category : Brød

Hvad er en surdej?

En surdej er reelt en lille smule dej som man gemmer fra gang til gang man bager, og det er med til at give brødet lidt sødme og en mere kompleks smag. Hvis surdejen er i god form kan man bage alene på surdej, men oftest bruger jeg det i kombination med lidt gær.

Sådan starter du din egen surdej fra bunden af

Ingredienser:

  • 1½ dl vand
  • ½ dl øko hvedemel
  • ½ dl øko fuldkornshvedemel (fx spelt, ølandshvede el. grahamsmel)
  • ½ dl øko groft rugmel (almindelig rugmel)

Fremgangsmåde

  1. De tre meltyper og vandet hældes i en plastbeholder med tilhørende låg
  2. Rør rundt til alt melet er vådt og der ikke er nogle klumper i.
  3. Lad låget lige løst oven på beholderen, og lad surdejen stå på køkkenbordet i 4-5 dage
  4. Et par gange om dagen piskes surdejen igennem
  5. Efter 4 dage bør surdejen boble lidt i overfladen og smage lidt sur (smager den ikke sur skal den stå et par dage mere)

Opfriskning af hvedesurdej

Jeg plejer at bage i weekenden og for at have en frisk og lækker surdej plejer at begynde min opfriskning ca. 2 dage inden jeg skal bage, så den er i topform. Jeg laver således en opfriskning 2-3 gange med ca. 12 timers mellemrum inden den reelle bagning. I starten kan man bruge mængderne slavisk – men med lidt erfaring kan man godt sjusse sig til mængderne og tilpasse vandmængden ift. konsistensen.

Ingredienser

  • ½dl øko hvedemel
  • ½dl øko fuldkornshvedemel (fx hvede, ølandshvede el. grahamsmel)
  • 1dl vand

Fremgangsmåde

  1. Hæld ½dl hvedesurdej i et decilitermål
  2. Smid resten af hvedesurdejen ud
  3. Hæld den ½dl hvedesurdej tilbage i plastbeholderen
  4. Tilsæt de 2 meltyper og vandet og rør godt rundt til der ikke er melklumper tilbage
  5. Lad hvedesurdejen stå på køkkenbordet, og så er den klar efter ca. 8 timer (afhængig af hvor frisk hvedesurdejen var inden opfriskning)
  6. Hvedesurdejen er klar når den bobler let i overfladen – men den bør bruges inden for 1 døgn, da den ellers bliver lidt for sur

Note: Hvis jeg skal hæve brød alene på surdej, så laver jeg opfriskningen af surdejen lidt tykkere og bruger ½dl gl. surdej, 50g øko hvedemel, 50g øko fuldkornsmel og 100g vand til opfriskningen (vægtmål i stedet for decilitermål). Denne surdej er kraftigere og bedre til at hæve brødet – og det var denne udgave jeg brugte til DM brødet.

Opbevaring af hvedesurdej

Jeg plejer at opbevare min hvedesurdej på køkkenbordet og så friske den op før weekenden når jeg skal bage, men hvis jeg skal på ferie eller være væk i nogle uger stiller jeg surdejen i køleskabet. Når jeg så skal bruge surdejen tager jeg den ud af køleskabet og lader den stå på køkkenbordet med daglige opfriskninger i ca. 3 dage – så er den fin igen.

 

Share This Post!

Comment (1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *